Strona Główna | Artykuły | Linki | Download Luty 24 2018 16:43:45  
Nawigacja
Strona Główna
Nasza szkoła
Plan miasta
Sprzęt obserwacyjny
Członkowie koła
Artykuły
Galeria
Międzynarodowy Rok Astronomii
Obserwatorium w Poznaniu
Linki
Download
Kontakt
Ostatnie Artykuły
KARTA NR1
TEST KONKURSU ASTRON...
NAJWAŻNIEJSZE WYDARZ...
KSIĘŻYCOWE KRATERY-...
KSIĘŻYCOWE MORZA-MAPA
Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 288
Najnowszy Użytkownik: pwwsxejdcm
TEST KONKURSU ASTRONOMICZNEGO
KONKURS ASTRONOMICZNY    


       
  

Poniższy test składa się z  22 pytań. Czas rozwiązywania testu 20 min. Prawidłowe odpowiedzi zaznacz krzyżykiem

 

1. Planety, które nie mają księżyców to:

a)       Wenus, Merkury 
b
)     Mars, Merkury
 
c)     Merkury,Neptun 
d)     Jowisz, Saturn 


2 .Obwód Ziemi wynosi:

a)       4000 km    b)  6371km      c)  40 075 km   d)  20 000km 


3.Największym księżycem w naszym Układzie Słonecznym jest:

a)       Księżyc    b)  Ganimedes    c)  Tytan   d)  Europa 


4.Najcieplejszą planetą Układu Słonecznego jest :

a)       Merkury, bo jest najbliżej Słońca
b)       Wenus, bo ponad  90% jej atmosfery stanowi dwutlenek węgla
c)       Jowisz , bo jest największy
d)       Mars, bo jego powierzchnia na zdjęciach jest czerwona
 

5.Warstwa atmosfery ziemskiej, w której występuje ozon, chroniący nas przed działaniem promieni UV to:

a)       mezosfera      b) termosfera    c)  troposfera     d)  stratosfera 
 

6.Do stałych składników atmosfery ziemskiej zaliczamy:

a)       dwutlenek węgla, tlen, azot
b)       argon, ksenon, para wodna
c)       tlen, azot, argon
d)       para wodna, ozon, dwutlenek węgla 


7.Rok astronomiczny na Ziemi trwa:

a)       365 dni
b)       366dni,  5 godzin 48minut i 46 sekund
c)       365 dni, 5 godzin 48minut i 46 sekund
d)       24 godziny, czyli dobę 


8.Następstwem ruchu obrotowego Ziemi jest/są  :

a)  pory roku  \
b)  spłaszczenie Ziemi przy biegunach 
c)  strefy oświetlenia Ziemi  
d)       noc polarna 


9. 
Twórcą teorii heliocentrycznej jest :

a)       Arystoteles     b)   Eratostenes   c)  Mikołaj Kopernik    d)  Ptolemeusz 


10.Odległość Księżyca od Ziemi wynosi:

a)       150 mln km    b) 380 mln      c)  384 tys.    d) 149 tys. 


11.Pierwszym Polakiem w Kosmosie był:

a)       Aleksander Wolszczan
b)       Mikołaj Kopernik
c)       Mirosław Hermaszewski
d)       Jarosław Kaczyński 


12.Pas planetoid znajduje się między :

a)       Wenus  i  Ziemią
b)       Marsem i Jowiszem
 
c)       Jowiszem i Saturnem 
d)       Uranem i Neptunem 


13.Ciała niebieskie, które po przejściu przez atmosferę ziemską spalają się w niej to:

a)       stalaktyty      b)  meteory      c) meteoryty       d) homy 


14.Obiekty znajdujące się na naszym Księżycu o nazwie np. Kopernik, Tycho, Platon to:

a)       księżycowe góryb)       księżycowe morzac)       księżycowe krateryd)       księżycowe oceany 


15.Gwiazdozbiorem okołobiegunowym jest :

a)       Mała Niedźwiedzica     b) Andromeda        c)  Orion     d)  Skorpion 


16.Pierwszym człowiekiem, który 400lat temu zobaczył Saturna był :

a)       Mikołaj Kopernik
b)       Ptolemeusz
c)       Galileusz
d)       Albert Einstein  

 17
. Grawitacja na Księżycu jest:
a)       6 razy mniejsza od ziemskiej
b)       6 razy większa od ziemskiej
c)       20 razy mniejsza od ziemskiej
d)       20razy  większa od ziemskiej 

18. Do jakiego typu galaktyk zaliczana jest nasza Droga Mleczna
  .............  ..................................... .
 

19.
Jedyna planeta Układu Słonecznego, która  wiruje leżąc na "brzuchu”....... ..............................  .

 20. Podaj nazwę gwiazdozbioru,  w którym znajduje się Gwiazda Polarna  ........................................... . 

21. Jeśli Ziemia znajduje się pomiędzy Słońcem , a Księżycem mamy wtedy do czynienia       ze zjawiskiem  zwanym             ...............................................................................................................  .
 

22. Ruch obiegowy trwa na tej planecie 88 dni ...................................... .  




Odpowiedzi*

 

1.

C

2.

C

3.B
4.B
5.D
6.C
7.C
8.B
9.C
10.C
11.C
12.B
13.B
14.C
15.A

16.

C

17.

A

  
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Tłumacz
Licznik wizyt
Copyright © 2006


Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie